Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wątróbka cielęca

Wątróbka cielęca z malinami

Składniki: 600 g wątróbki cielęcej 3 łyżki sklarowanego masła 300 g malin 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle. W między czasie maliny przetrzeć przez sito i doprawić do smaku cukrem pudrem po czym przelać do wątróbek. Całość wymieszać i dusić…

Panierowana wątróbka cielęca

Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej 4 łyżki mąki 1-2 jajka ½ szklanki tartej bułki pieprz sól olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i żył, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Plastry wątróbki przyprawić, obtoczyć w mące, skłóconym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć panierowane plastry wątroby na złoty…

Farsz z wątróbki z rumem do pasztecików

Składniki: 1 kg wątróbki cielęcej 50 g słoniny 1 cebula 8-10 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól 3 łyżki masła ¼ bułki francuskiej kieliszek madery łyżka rumu gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Wątróbkę pokroić na małe kawałki, który wrzucić do rondelka. Dodać pokrojoną słoninę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Całość wymieszać i dusić…