Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wątroba cielęca

Rosół na wątrobie cielęcej

Składniki: 100 g wątroby cielęcej jajko 30 g masła 4 łyżki bułki tartej ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z jajkiem po czym przełożyć do zmielonej wątroby. Dodać jeszcze natkę pietruszki, majeranek, czosnek oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Z…

Cielęca wątróbka z jabłkami

Składniki: 600 g wątróbki cielęcej ½ szkl. mleka 2 cebule 2 winne jabłka 3 łyżki masła sól łyżeczka pieprzu Sposób wykonania: Wątróbkę namoczyć w mleku po czym odcedzić i pokroić w plastry. Następnie na 1,5 łyżki rozgrzanego masła zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać jabłka starte na tarce i przez chwilę smażyć po czym doprawić do…

Szaszłyki z wątroby cielęcej lub wieprzowej

Składniki: 1 kg wątroby wędzony boczek pokrojony w cienkie plastry 4 łyżeczki mielonej ostrej papryki 3 łyżeczki mielonego kminku Sól Sposób przyrządzenia: Wątróbkę oczyścić z błon i żył, zalać mlekiem, odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wątróbkę odsączyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 2,5 cm, posypać przyprawami (bez soli jeśli boczek…

Wątroba cielęca w pieczarkowym kremie

Składniki: 1 kg pieczarek 20 dag świeżej śmietany sok z 2 cytryn sól mielony pieprz 4 plastry cielęcej wątroby 3 dag masła Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 30 minut na wolnym ogniu w 200 ml wody z sokiem z dwu cytryn. Osolić i popieprzyć. Ugotowane pieczarki rozdrobnić w mikserze, połączyć ze śmietaną i…