Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: w słoiku

Kapusta kwaszona po koreańsku

Składniki: 2 kg białej kapusty 4 marchewki 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 szklanka oleju ½ łyżki mielonej papryki 6 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli ¼ szklanki octu Sposób przyrządzenia: Kapustę, marchew i czosnek pokroić wg uznania, ciasno nałożyć do sterylnych słoików. Przygotować marynatę. Wodę doprowadzić do wrzenia,…

Kabaczki po ukraińsku w oleju

Składniki: 2 kg kabaczków ½ szklanka oleju 5 ząbków czosnku 2 dkg natki pietruszki 2 dkg koperku 1 łyżeczka soli 3 łyżki octu 6% Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć dokładnie w zimnej wodzie, obciąć końce, pokroić w plastry o grubości około 2,5 cm. W rondlu rozgrzać olej i smażyć krążki do momentu aż staną się złote.…

Buraczki z marchwią i jabłkami

Składniki: 3kg buraków 1kg marchwi 1kg kwaśnych jabłek 2 cebule 1 szklanka oleju   Zalewa: 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 1 szklanka octu 2 łyżki soli ziele i liść laurowy Sposób przyrządzenia: Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ½ godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o…

Papryka w zalewie

Składniki: 1,5 kg papryki Zalewa: 2 l wody 2 łyżki soli 1 szklanka octu 4 łyżki cukru ziele angielskie gorczyca liść laurowy Sposób przyrządzenia: Paprykę pokroić wg uznania, całą, w paski cieńsze ,grubsze jak kto woli i ułożyć w słoikach. Po zalaniu zalewą przestudzoną do słoika dodać 1 łyżkę oleju. Słoiki z papryką gotować 10…

Botwina konserwowana

Składniki: botwinka Zalewa: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 7 dkg cukru 2,5 dkg soli 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z przyprawami, gdy ostygnie dodać ocet. Botwinkę bardzo dokładnie umyć, posiekać, nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dokładnie zamknąć, pasteryzować dwa razy po 5 minut.