Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: udziec z indyka

Eskalopki z indyka

Składniki: 1 kg mięsa z udźca z indyka 1 łyżka ziół prowansalskich ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 2 łyżki tłuszczu o smażenia 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na mniejsze kawałki po czym natrzeć je ziołami prowansalskimi, majerankiem oraz pieprzem. Następnie włożyć je do rondelka z rozgrzanym tłuszczem i pokrojonym…

Pieczony udziec z indyka

Składniki: ok. 1,5 kg udźca z indyka 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sok z ½ cytryny ½ skl. oleju Sposób wykonania: Z udźca usunąć kości i mięso przełożyć do miski. Następnie rozgnieciony czosnek utrzeć z solą, musztardą, miodem obiema paprykami,…

Gyros z udźca z indyka

Ta potrawa jest troszeczkę pracochłonna ale jest tego warta. Serwuję ją z białym ryżem ugotowanym na sypko, surówką z białej kapusty oraz sosem czosnkowym.

Składniki:
• udziec z indyka 1 sztuka
• kukurydza 1 puszka
• pędy bambusa 1/2 słoika
• czubryca czerwona 2 łyżeczki
• ziarenka smaku 1/2 łyżeczki
• przyprawa do gyrosa 1/2 opakowania

Sposób przyrządzenia:

Udziec z indyka obieramy ze skóry i nacieramy czubrycą, ziarenkami i przyprawą do gyrosa- zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 140’C.
Studzimy i obieramy mięso, kroimy je w paseczki.  Na patelni smażymy z kukurydzą i bambusem, doprawiamy jeszcze przyprawa do gyrosa. Układamy na talerzu i jemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa