Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: truskawkowy

Zupa truskawkowa cytryną pachnąca

Składniki: 80 dkg pieczarek 4 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka masła szczyptę otartej z cytryny skórki 1 szklanka soku jabłkowego ½ łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Jajka zmiksować ze śmietaną, 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać masło, wlać zmiksowane jajka, smażyć jak omlet. Usmażone jajka pokroić w kostkę. Truskawki…

Zupa truskawkowa z kostką jajeczną

Składniki: 80 dkg pieczarek 4 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka masła szczyptę otartej z cytryny skórki 1 szklanka soku jabłkowego ½ łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Jajka zmiksować ze śmietaną, 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać masło, wlać zmiksowane jajka, smażyć jak omlet. Usmażone jajka pokroić w kostkę. Truskawki…

Chłodnik truskawkowy z avocado

Składniki: 2 szklanki przekrojonych na połowę truskawek 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 1 łyżka soku cytrynowego 2 szklanki słodkiego czerwonego wina 2 pokrojone w kostkę avocado Sposób przyrządzenia: Odłożyć kilka połówek truskawek. Avocado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odłożyć. Pozostałe składniki doprowadzić w rondlu do wrzenia, dodać szklankę wody, gotować około 15…

Truskawki z płatkami kukurydzianymi

Składniki: 2 szklanki truskawek 3 cukru 8 łyżek płatków kukurydzianych 1 szklanka śmietanki 1 szklanka białego sera cukier 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 8 listków mięty Sposób przyrządzenia: Truskawki dokładnie umyć, osuszyć. Płatki kukurydziane i truskawki podzielić na 4 porcje, 4 truskawki zachować do dekoracji. Na dno pucharka wsypać płatki kukurydziane, na nich ułożyć truskawki. Śmietanę…

Truskawkowy Romanoff

Składniki: 1 szklanka truskawek (+ 4 do dekoracji) ¼ szklanki likieru pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać truskawki z likierem i cukrem, macerować przez minimum 30 minut. Wskazane jest aby przed poddaniem maceracji każdą truskawkę przebić przez środek czystym drewienkiem, powstały otwór znakomicie ułatwi proces maceracji. Śmietanę bardzo…