Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: trufle

Tosty z truflami i grzybami

Składniki: 300 g prawdziwków 60 g mała łyżka koniaku 250 ml śmietanki 125 g startego sera 1 mała biała trufla 12 zarumienionych kromek bułki Sposób wykonania: Grzyby pokroić na duże kawałki po czym zarumienić je na rozgrzanym maśle. W między czasie w osobnym rondelku podgrzać śmietanę, wówczas dodać do niej ser i nadal podgrzewać nie…

5 x trufle

Trufle fascynowały ludzi przez tysiące lat.  Ich atrakcją jest uwodzący smak i aromat, którego nie da się zapomnieć.  Smak i aromat komercjalnie zebranych trufli jest tak silny, że są one używane tylko jako przyprawy, a nie jako oddzielne dania.  Truflom przypisywano nawet magiczne siły i właściwości.  Zbierane są przynajmniej od 3600 lat. Rosną pod ziemią,…

Tort truflowo-ananasowy

Składniki:
Bardzo wykwintny Krem truflowy:
• 200 g polewy z białej czekolady,
• 450 ml śmietany kremówki

Ciasto:
• 3 jajka,
• 100 g cukru,
• 1 op. cukru waniliowego,
• 50 g mąki,
• 40 g mąki ziemniaczanej,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka kakao

Poza tym:
• puszka ananasów (850 ml),
• 4 łyżki likieru kokosowego,
• 2 op. zagęstnika do śmietany,
• wiórki kokosowe,
• 12 kokosowych Raffaello,
• melisa

Sposób przyrządzenia:

Zrazy z truflami

Skład: 600 g polędwicy 2 trufle 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 120 ml madery 120 ml wywaru 250 g zielonego groszku sól pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 1 cm, zbić je, posolić i oprószyć mąką. Kłaść na rozgrzanym maśle i rumienić z obu stron. Trufle umyć, zalać…