Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: tłuszcze

Jedzmy zdrowo – masło czy margaryna

Od momentu gdy Mege-Mouries we Francji w 1869 roku opatentował i wprowadził na rynek tłuszczowy produkt spożywczy pod nazwą margaryna (otrzymywany wówczas płynnej frakcji łoju wołowego i mleka), który w założeniu miał zastąpić masło, rozpoczął się okres naturalnej nieufności i rywalizacji producentów tych podobnych produktów tłuszczowych. Rywalizacji o konsumentów pragnących z reguły smarować nimi pieczywo lub przygotować potrawy oraz ciasta. Zmieniały się poglądy nauki na temat roli i znaczenia tłuszczów, bardziej estetycznie opakowane. Nieufność producentów i związanych z nimi środowisk naukowych i opiniotwórczych pozostała.


Dobroczynny wpływ tłuszczów?

Badania nad właściwościami kwasów tłuszczowych obecnych w naszej diecie prowadzone są już od wielu lat. Naukowcy wciąż spierają się, czy nasza dieta powinna być nisko- czy też może wysokotłuszczowa. Ważnym zagadnieniem jest również rodzaj spożywanego tłuszczu. Czy powinien to być tłuszcz zwierzęcy, czy roślinny? Starając się nadążyć za najnowszymi osiągnięciami oraz odżywiać się we właściwy…