Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: swojskie

Śląski przysmak – krupniok

Składniki: 50 dag skórek wieprzowych bez słoniny 3,5 kg mięsa wieprzowego 25  dag słoniny 2 kg kaszy jęczmiennej 1,5 l krwi wieprzowej przyprawy ziołowe wg uznania (ja dodaje pieprz ziołowy) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy na kawałki i wraz ze skórkami gotujemy do momentu aż będzie się rozpadało. Słoninę gotujemy wraz z mięsem przez…

Kiełbasa z dzika

Jeżeli dzik ważył 72 kg to trybówki powinno być 36 kg. Do tego 1/3 podgardla.
Przyprawy:

  • peklosól – 36 x 9g
  • sól kuchenna—36 x 9g
  • pieprz czarny – 36 x 2g
  • ziele angielskie – 36 x 0.5g (zmielone)
  • majeranek – 36 x 1g
  • gałka muszkatołowa – 36 x 0.5g
  • pieprz ziołowy – 36 x 2g
  • papryka ostra – 36 x 0.5g
  • papryka słodka – 36 x 0.5g
  • czosnek – 36 x 5 ząbków
  • jałowiec – 36 x 1 kulka (zmielona)
  • jedna butelka maggi 0.25 l.