Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Korzenne muffinki na święta

Znakomite świąteczne, korzenne muffinki. Aby je wykonać będziesz potrzebować mąki, przyprawy do piernika, jajka i mleka. 
 

Składniki:

  • 1 ½  szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szkl  mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl oleju 
 

Sernik na święta Olgi

Poszukujesz sprawdzonych przepisów na świąteczne wypieki? Idealnie trafiłeś. Tym razem mamy dla Was przepis na świąteczny sernik. Lista zakupów jajka, serek mascarpone, ricotta, herbatniki. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 300 g cukru 
  • 500 g twarogu sernikowego, mielonego
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 1 cytryna 
  • ½ szkl  mąki ziemniaczanej 
  • 1 op herbatników maślanych
  • ½ kostki masła
  • cynmon do posypania

Pachnące świętami czekoladowe muffinki

Wyszukaj swój ulubiony świąteczny przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na świąteczne muffinki. Przepis zawiera: białą i mleczna czekoladę, jajko i mąkę. 
 

Składniki:

  • 50 g czekolady białej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 szkl  mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru pudru 
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 3/4 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju
 

Wigilijny barszcz Marii

Jeśli święta Bożego Narodzenia to nie może zabraknąć na naszych stołach aromatycznego czerwonego barszczu. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, marchewki, majeranku. 
 

Składniki:

  • 2l wody
  • 1/2 kg buraków 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek startego selera
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

 

Świąteczny keks Marty

Święta, to cudowny czas w którym w naszym domu przepięknie czuć zapach pieczonych ciast. Wypróbuj z nami przepis na świąteczny keks Marty. Do jego wykonania potrzebujesz: mąki, jajek, bakalii, masła. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szkl mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szkl cukru
  • ½ szkl rumu
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia