Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: świąteczna

Wielkanocna zupa migdałowa

Składniki: 20 dkg słodkich migdałów 5 dkg rodzynek 5 -10 dkg ryżu 1 litr bulionu jarzynowego ½ szklanki śmietany szczypta cukru waniliowego cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać dokładnie ze skórki, przekręcić przez maszynkę do mięsa. Do bulionu dodać rodzynki, wypłukany ryż, gotować. Pod koniec gotowania dodać zmielone migdały. Przyprawić wedle upodobań.…

Sałatka z krewetkami

Składniki: 4 odwłoki średnich krewetek ½ avocado sok cytrynowy cukinia marynowana 1 jajko 1 łyżka groszku konserwowanego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki rozmrozić jeśli są mrożone. Wypłukać, obsuszyć, jeśli są surowe ugotować w wodzie z solą (2minuty) Dojrzałe lecz nie miękkie avocado przekroić na dwie części, wyjąć…

Sałatka administratora pychota

Składniki: 20 dkg sera feta 20 dkg szynki (lub wędliny drobiowej) 4 jajka 1 łyżka starty ostry żółty ser 1 papryka czerwona 1 papryka zielonej 1 pomidor 1 marchewka kapusta pekińska sól, biały pieprz Sos winegret: 10 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżeczka octu balsamicznego (lub musztardy) sól, cukier Sposób przyrządzenia:…

Pieczeń wołowa pychotka

Składniki: 2 kg mięsa wołowego z udźca lub krzyżowa z kostkami 5 dużych cebul marchew brokuły ziemniaki masło oliwa z oliwek mąka 1 łyżka cukru liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso przeznaczone na pieczeń dokładnie umyć, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić w plastry, obłożyć nimi mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki.…

Szynka po staropolsku

Składniki: szynka z kością sól i odrobina cukru 10 ząbków czosnku Zalewę: woda (1 litr na kilogram szynki), sól – 1 płaska łyżeczka na litr wody 10 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych ½ łyżeczki kolendry Sposób przyrządzenia: szynkę natrzeć dokładnie czosnkiem roztartym z solą i odrobiną cukru, pozostawić w chłodnym…