Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: suchary

Kwas miętowy

Składniki: 500 g razowych sucharów 15 gałązek mięty 2 szkl. cukru 50 g drożdży 50 g rodzynek 5 ½ l wody   Sposób wykonania: Suchary zalać wrzącą wodą i odstawić na 6 godzin po czym wodę zlać i wymieszać z cukrem. Następnie dodać mięte oraz drożdże, które moczyły się wcześniej w wodzie około 12 godzin.…

Sos z orzechów włoskich

Składniki: 20 orzechów włoskich łyżka oliwy z oliwek 2 żółtka łyżka zmielonych sucharów 2-3 łyżki cukru ½ szkl. 3%octu łyżeczka musztardy sól Sposób wykonania: Orzechy zmielić, ugotowane żółtka rozetrzeć razem z oliwą, sucharami oraz octem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Sos przygotowywać tuż przed podaniem.

Sos z sucharów

Składniki: • 2 łyżki stołowe startych sucharów z białego chleba • 4 łyżki stołowe oleju • sok z cytryny Sposób wykonania: Suchary zetrzeć na tarce po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i podsmażyć na złoto. Następnie dodać sok z cytryny oraz odrobinę wody. Wymieszać i pogotować kilka minut. Idealny do gotowanych warzyw.

Szczupak zapiekany

Składniki: 1 szczupak o wasze około 1,5 kg 1 szklanka mielonych sucharów ½ cytryny szczypta tartej gałki muszkatołowej 1 liść laurowy 1 ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać, wyfiletować, skóry nie oddzielać od mięsa, pokroić w kawałki, przyprawić. . Z pozbawionego oczu i skrzeli łba, kręgosłupa i płetw przygotować wywar. W tym celu…