Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: strucla

Strucla z makiem

Składniki: 1,5 szkl. maku ½ szkl. mleka 3 łyżki cukru 2 dag drożdży 4 żółtka jajko 2 łyżki masła   Masa: 1 szkl. maku ½ szkl. cukru jajko 2 łyżki miodu bakalie polewa Sposób wykonania: Rozkruszone drożdże zalać mlekiem, dodać cukier oraz tyle mąki aby ciasto było gęste, odstawić do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego ciasta…

Strucla jabłkowa Iwony

Składniki: ¼ szkl. rodzynek ¼ szkl. brandy 2 zielone jabłka 3 łyżki masła 6 płatów ciasta francuskiego cukier puder Sposób wykonania: Rodzynki zalać brandy i odstawić na 10 minut. W między czasie jabłka obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle aż zmiękną, wówczas dodać do nich rodzynki razem z brandy i odstawić do ostygnięcia.…

Wielkanocna strucla z bakaliami

Składniki :

  • 20 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 500 g mąki
  • 240 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 70 g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g rodzynków sułtańskich
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej


Sposób przygotowania:

Pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w mleku. Rozczyn przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać 180 g roztopionego masła, sól i resztę cukru. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Dodać bakalie i skórkę z cytryny, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Z ciasta uformować owalny bochenek. Wałkiem wzdłuż na cieście zrobić wgłębienie, jedną część strucli nałożyć na drugą. Piec ok. 60 minut. Resztę masła roztopić, polać gorące ciasto i obficie posypać cukrem pudrem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez Dominika Ołdziejewska

 

Strucla bakaliowa z miodem

Składniki: 25 dag suszonych moreli, 25 dag suszonych fig, 13 dag rodzynków, 15 dag orzechów laskowych, 5 łyżek płynnego miodu, 2 łyżki rumu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 25 dag mąki, 1 torebka (7g) drożdży w proszku, 1/4 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1/2 szklanki mleka, 5 dag migdałów. Sposób przyrządzenia: Suszone…