Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sól

Borowiki pasteryzowane

Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby zasypać solą i odstawić na całą noc. Następnego dnia osaczyć z puszczonego soku i przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut. Przed podaniem podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez około 15 minut.

Ciasteczka solone

Składniki: 20 dag. białego sera 20 dag. mąki pszennej 20 dag masła kminek sól Sposób wykonania: Ser zemleć w maszynce po czym dodać do niego masło, sól oraz mąkę. Całość zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto. Z powstałego ciasta  formować paluszki o grubości jednego centymetra. Posypać ja kminkiem i ułożyć na blasze do jedzenia. Wstawić do…

Kurczak pieczony w soli

Składniki: 4 kg soli 3 gałązki szałwii 3 gałązki rozmarynu 1 kurczak 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do dużego naczynia wsyp 1,5 kg soli. Zioła i czosnek związać ze sobą i włożyć do soli. Następnie na soli ułożyć kurczaka i zasypać pozostałą solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 1,5 godziny.…