Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: smażona

Węgorz smażony, panierowany

Składniki: 1 kg filetów z węgorza 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety z węgorza podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Każdą porcję obtoczyć w mące, zamoczyć w "skłóconym" jajku i obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej,…

Makaron spaghetti z botwinką

Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 2 duże pęczki świeżej botwinki 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka masła sól, pieprz 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 2 jajka tarty parmezan Sposób przyrządzenia: Botwinkę bardzo dokładnie opłukać, odciąć łodyżki. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać…

Smażona botwinka

Składniki: 1 duży pęczek świeżej botwinki 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Botwinkę bardzo dokładnie opłukać, odciąć łodyżki. Osuszone liście pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dodać paprykę i…

Brokuł z orzeszkami pinii i rumianą cebulką

Składniki: 1,5 kg różyczek brokułu 1 łyżka oliwy 1,5 łyżki masła 1 szklanka pokrojonej w pół plastry czerwonej cebuli sól 3 łyżki prażonych orzeszków pinii Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, smażyć mieszając aż lekko się przyrumieni. Różyczki brokułu dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić. Brokuł wyłożyć na półmisek,…