Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: smak

Kalafior z masłem orzechowym

Składniki: 1 duży  kalafior/ około 1 kg/ 10 dkg orzeszków ziemnych 10 dkg masła 1 łyżeczka przyprawy curry 3 krople sosu worcester sól do smaku Sposób wykonania: Kalafior rozdzielić na większe różyczki i zagotować w osolonej wodzie, wodę odlać, odstawić do osączenia. Orzeszki drobno posiekać i podsmażyć na złoto na roztopionym maśle. Doprawić do smaku…

Przekąska z ogórka, sera i wędzonego łososia

Składniki: 20 plastrów świeżego ogórka o grubości 5 mm każdy 1 opakowanie twarogu o smaku ziołowo czosnkowym = śmietana wędzony łosoś w plastrach pokrojony w kwadraty o boku 2,5 cm Sposób przyrządzenia: Ser wymieszać ze śmietaną aby uzyskać masę nadającą się do wygniatania z rękawa do zdobienia ciast. Na każdy plaster ogórka wycisnąć z rękawa…

Zapiekana tilapia

Składniki: filety z tilapii lub pangi sól, pieprz do smaku sok z 3 cytryn 10 opieczonych kromek chleba tostowego ½ łyżeczki musztardy w proszku 1 łyżka posiekanego koperku 5 posiekanych drobno cebulek szalotka 10 osączonych, posiekanych marynowanych pieczarek 1 szklanka esencjonalnego buliony drobiowego 10 pokrojonych w kostkę paluszków (pałeczek) krabowych 1 szklanka roztopionego masła 2…

Hiszpańska zupa czosnkowa

Składniki: 2 piersi z kurczaka pęczek włoszczyzny liści laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (do smaku) 2 cebule 12 – 14 ząbków czosnku oliwa z oliwek kieliszek czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego żółtko 1 litr bulionu mięsnego sól, pieprz, suszony majeranek Sposób przyrządzenia: Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oliwie. Warzywa umyć,…