Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: smaczna

Wigilijna kutia Iwony

Składniki: 1 szklanka ziaren pszenicy ½ szklanki cukru 2 szklanki maku migdałowy aromat 4 łyżki miodu płynnego skórka z cytryny 10 migdałów 1 paczuszka rodzynek 2-3 łyżki śmietanki Sposób wykonania: Pszenicę przebrać, sparzyć wrzątkiem i odstawić na noc. 2-3 razy zagotować i odcedzić, ponownie zalać wodą, ugotować do miękkości. Migdały sparzyć i obrać ze skórki,…

Świąteczna zupa grzybowa Adama

Składniki: 8 dkg suszonych grzybów/borowiki/ ½ pęczka włoszczyzny liść laurowy ziele angielskie 5 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka masła sól do smaku Sposób wykonania: Umyte grzyby zalać przegotowaną letnią wodą, aż zmiękną i ugotować w tej samej wodzie. Włoszczyznę umyć, pokroić, dodać do grzybów pod koniec gotowania, dodać masło, przyprawić , gotować ½ godziny. Przecedzić,…

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami

Składniki: 6 kawałków surowej  kiełbasy 3 łyżki  masła 4 jabłka majeranek Sposób wykonania: Kiełbasę opłukać, osuszyć, obsmażyć  z każdej strony na patelni z masłem. Ponakłuwać ,aby wypłynął nadmiar tłuszczu i płynu. Przełożyć  do naczynia żaroodpornego. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze cząstki, przesmażyć na pozostałym tłuszczu na patelni. Jabłkami obłożyć…

Żeberkowa rolada Iwony

Składniki: 2 ½ kg żeberek/cały płat/ 1 jajko 1 kg mielonego mięsa wieprzowego słoik papryki konserwowej 1 cebula ½ bułki sól, pieprz do smaku maggi Vegeta Sposób wykonania: Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, powycinać od zewnętrznej strony kostki ,tak aby płat pozostał nie naruszony. Oprószyć solą, pieprzem i Vegetą, polać maggi. Wstawić do lodówki…

Biała kiełbasa z pomidorami Iwony

Składniki: 6 białych kiełbas 5 pomidorów 6 ziemniaków suszona bazylia Vegeta, sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku łyżka smalcu Sposób wykonania: Kiełbasę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, wystudzić i pokroić na plasterki około 2 cm, podsmażyć na smalcu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, połączyć z kiełbasą. Smażyć…