Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: słodycze

Mus z truskawek

Składniki: 1 kg truskawek 8 łyżek cukru pudru 6 białek 2 łyżki żelatyny Sposób przyrządzenia; Truskawki umyć, obrad z szypułek, osączyć, zmiksować, dodać część cukru. Białka ubyć z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości wody zagotować. Przecier z truskawek połączyć z pianą i dodać rozpuszczoną żelatynę, miksować, aż masa zgęstnieje.…

Bita śmietana z bakaliami

Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 2-3 torebki cukru waniliowego kostka lodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów 2-3 łyżki startej czekolady Sposób przyrządzenia: Śmietanę postawić do lodówki i schłodzić, wylać do miseczki , dodać kostkę lodu i powoli ubijać, wprowadzając jak najwięcej powietrza. Gdy śmietana zacznie się odrywać od trzepaczki wyjąć kostkę lodu…

Deser porzeczkowy z bitą śmietaną

Składniki: 1 kg porzeczek ½ litra śmietany kremówki ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia; Porzeczki opłukać, osączyć na sicie, obrać z gałązek. Dwie szklanki porzeczek odłożyć. Pozostałe zmiksować. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i połączyć ze zmiksowanymi porzeczkami. Przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem przybrać odłożonymi porzeczkami.

Gruszki w syropie

Składniki: 8 małych gruszek ½ cytryny 1 szklanka ryżu 1 cukier waniliowy ¾ szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 jajka szczypta soli syrop: ½ szklanki cukru ½ litra wody Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować we wrzącej wodzie około 3 minuty, odcedzić i ostudzić, wyłożyć do foremki. Pozostawić w lodówce do całkowitego schłodzenia. Gruszki umyć, obrać ze…