Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sandacz

Sandacz duszony z porami

Składniki: 80 dag sandacza 2 pory 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła ½ cytryny garść orzeszków pistacjowych sól pieprz listki bazylii Sposób wykonania: Sandacza pokroić w dzwonka, które skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie pokrojone w krążki pory przesmażyć na rozgrzanym maśle. Wówczas wlać bulion i…

Sandacz z sardynkami

Składniki: 80 dag sandacza 2 cebule 1 puszka sardynek 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Sandacza pokroić na mniejsze porcje, które oprószyć solą. Następnie do sardynek dodać posiekaną cebulę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i powstałą masą nasmarować rybę. Przełożyć sandacza do…

Sandacz

Sandacz to drapieżna ryba słodkowodna. Przyrodni brat okonia którego opisano w poprzednim poście. Dorasta jednak do znacznie większych rozmiarów. Maksymalna waga złowionego dotychczas sandacza to 13 kg i 130 cm długości. Ze względy na walory kulinarne jest hodowany w stawach. Mięso sandacza jest białe, jędrne. Nadaje się do przyrządzania wielu potraw. Znakomicie smakuje zarówno smażone…

Sandacz na sposób orientalny

Składniki: 50 dkg dzwonków z sandacza 1 łyżeczka tartego imbiru ½ łyżeczki zgniecionego w prasce czosnku 1 łyżeczka prażonych, rozgniecionych ziaren czarnuszki 1 łyżeczka garam masala ½ łyżeczka ciemnego sosu sojowego sól, pieprz i chili mielone do smaku kilka kropli oleju Sposób przyrządzenia: Dzwonka sandacza przekroić wzdłuż kręgosłupa na połowę, w miarę możliwości usunąć ości.…