Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: recepty

Sos musztardowy z ziołami Iwony

Składniki: 4 łyżki musztardy pęczek oregano paczek posiekanego szczypiorku zioła prowansalskie do smaku ½ szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bulion podgrzać nie gotować, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić  do smaku solą i pieprzem, dodać zioła i szczypiorek. Podawać z sałatkami  z cebulą i warzywami strączkowymi.

Nalewka korzenna mocno aromatyczna

Składniki: 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla 2 rozgniecione ziarna  kardamonu ½ rozgniecionej pestki moreli szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego anyżu szczypta mielonej kolendry 0,5 litra spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić,  rozpuścić…

Nalewka kawowa

Składniki: 1 szklanka mocnego naparu z dobrej kawy 1 szklanka cukru 2 szklanki wódki 1 szklanka Brendy ½ strąka wanilii przekrojona wzdłuż Sposób przyrządzenia: Napar kawowy schłodzić. W gąsiorku lub słoju wymieszać wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Po tym okresie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i…

Nalewka pomarańczowo miodowa

Składniki: 3 dojrzałe, zdrowe pomarańcze ½ litra spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 1 szklanka aromatycznego miodu Sposób przyrządzenia: Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć, osuszyć. Ściąć z nich wierzchnią pomarańczową skórkę (bez białej  włókniny), wrzucić do słoja. Zalać w gąsiorku lub słoju spirytusem i odstawić na około 30 dni. Z jednego pomarańcza wycisnąć sok, wymieszać z…