Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rak

Raki z wody

Skład:

  • 60 duzych rakow,
  • 5-6 obranych mlodych cebulek dymek,
  • kilkanascie galazek zielonej pietruszki,
  • kilka galazek kopru,
  • 1 lyzka octu winnego,
  • sol, pieprz,
  • 4 l wody.

Sos:

  • 100 ml bulionu rybnego lub miesnego,
  • 200 ml kwasnej smietany,
  • 50 g tartej bulki,
  • 1 lyzka masla,
  • 1 peczk siekanego koperku.

Raki

Spośród wszystkich gatunków raków na terenie Polski najliczniej rozpowszechniony jest rak amerykański i właśnie tego raka możemy najczęściej zobaczyć przebywając nad wodą. Nie jest to nasz rodzimy gatunek. Został on sprowadzony w końcu dziewiętnastego wieku ze Stanów Zjednoczonych na Pomorze i bardzo szybko rozpowszechnił się w wodach północnej Polski, a potem na obszarze całego naszego kraju, wypierając nasze rodzime gatunki, głównie dzięki temu, że jest odporny na tzw. dżumę raczą W naszym klimacie rak amerykański dorasta do około 12 cm długości.
Warto tu wspomnieć jak mierzymy raki. Pomiaru dokonuje się od końca odwłoka, czyli od krawędzi płetwy ogonowej do końca pancerza okrywającego głowotułów zakończonego dziobem zwanym rostrum. Wynika z tego, że do pomiarów nie uwzględniamy długości przednich odnóży krocznych zakończonymi dużymi szczypcami.

Z kuchni smakosza sprzed 100 lat – cz. 3

  Raki   Czarne raki są zawsze lepsze od zielonych. Sposób francuski. Wypłukane starannie w wielkiej obfitości wody, oczyścić z kiszki odchodowej, biorąc za dwa środkowe piórka przy tak zwanej szyjce, a zakręciwszy wyciągnie się czarna żyłka z łatwością. Wtedy włożyć w rondel dodając jedną cebulę pokrajaną w plastry, garstkę pietruszki zielonej, kopru w gałązkach…