Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ptactwo

Zapiekanka z bażanta

Składniki: 2 sprawione bażanty 4 szklanki wody 1 pokrojona grubo cebula 1 posiekany ząbek czosnku ¾ szklanki mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta tartej gałki muszkatołowej ¾ szklanki mąki 1 szklanka małych cebulek konserwowanych 1 szklanka groszku konserwowego 1 szklanka pokrojonej w cienkie plastry…

Bażant z nadzieniem 2

1 sprawionego bażanta (1 kg) umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć z wierzchu solą około 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski wymieszać z 1 jajkiem doprawić do smaku solą świeżo zmielonym pieprzem słodką papryką w proszku i tą masą napełnić wnętrze bażanta, zaszyć, posmarować 20 g miękkiego masła lub margaryny ptaka obłożyć 50…

Dzikie ptactwo – kilka rad praktycznych

Kiedy dzika kaczka, bażant i przepiórka zostaną oskubane z pierza, wtedy można być pewnym, że na stół trafią klasyczni przedstawiciele wytwornej kuchni. Dzikie ptactwo najlepiej smakuje w czasie jesiennych i zimowych miesięcy. Albowiem w okresie od października do marca jest dozwolony odstrzał żyjącej w naturalnych warunkach skrzydlatej zwierzyny.  Renomowane sklepy prowadzące sprzedaż dziczyzny lub specjalistyczne…