Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przygotowanie do spożycia

Rambutan  przygotowanie do spożycia

Rambutan jest uprawiany w Tajlandii, Malezji, Filipinach i Australii. Występują w odmianie czerwonej i żółtej (malezyjska). Kupując owoce rambutan wybieramy owoce o jasnoczerwonej skórce. Lekkie żółte i pomarańczowe przebarwienia są dopuszczalne. Nie należy kupować owoców o poczerniałej skórce i „włosów”.  Owoce rambutanu są bogate w witaminy C, w miedź, magnez, potas, wapń, żelazo.    Układamy…

Carambola , gwiezdny owoc  przygotowanie do spożycia

Carambola zwana jest z uwagi na swój kształt gwieździstym owocem. Kupując owoce carambola starajmy się wybierać owoce o kolorze żółto jasnozielone. Kolor grzbietów ramion gwiazd mogą być lekko brązowe. W dotyku owoc musi być wyczuwalnie jędrny, a zapach przyjemny. Zielone owoce należy przechowywać w plastikowym worku przez kilka dni. Brązowe plamy świadczą o tym że…

Durian  przygotowanie do spożycia

Durian nazywany jest królem owoców ze względu na swoje ogromne rozmiary. To wiecznie zielone drzewa o pojedynczych, eliptycznych, łuskowatych i zielonych liściach bez połysku. Kwiaty silnie pachnące, zwykle kremoworóżowe. Rodzaj liczy ok. 20 gatunków pochodzących z tropikalnych obszarów południowo-wschodniej Azji. Nie wszystkie odmiany są jadalne. Kupując owoce wybieramy te o jasnych kolcach, bez plam i…