Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy włoskie

Polenta z bulionem

Składniki: 5 szkl. bulionu wołowego ¼ szkl. masła 1 ¼ szkl. mąki kukurydzianej pieprz sól Sposób wykonania:Masło wrzucić do bulionu po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas dodawać stopniowo mąką cały czas mieszając.Trzymać jeszcze na maleńkim ogniu ok. 20-15 minut dość często mieszając.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak…

Frittata z makaronem penne

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek ½ kg makaronu penne 1 szkl. rukli 3 szalotki 5 podłużnych pomidorów 4 cebule dymki 10 jajek ½ szkl. pełnotłustego mleka 20 dag kaziowego sera pieprz Sposób wykonania:Makron ugotować al. dente  wg. przepisu na opakowaniu.W między czasie obrane ziemniaki przekroić wzdłuż a szalotki i dymkę posiekać.Następnie jajka ubić po…

Bruschetta z czosnkiem i oliwkami

Składniki: ¼ pęczka natki pietruszki 1 szkl. czarnych oliwek ½ główki pieczonego czosnku sól 2 łyzki oliwy z oliwek 1 bochenek chleba Pieczony czosnek: ½  główki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania:Nie obrane główki czosnku poprzecinać w poprzek na pół po czym ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek przecięciem do dołu.Przykryć…

Melanzane marinate

Składniki: 2 bakłażany 1 żółta cebula ½ główki czosnku 1 szkl. cukru 2 szkl. białego octu winnego 2 liście laurowe 5 gałązek tymianku Sposób wykonania:Bakłażany pokroić w paski, czosnek posiekać a cebulę pokroić w tatarki.Całość wrzucić do garnka, zalać octem i wrzucić jeszcze liście laurowe, tymianek oraz wsypać cukier.Trzymać na małym ogniu ok. 20 min.Sałatkę…

Sałatka z fasolą cannellini

Składniki: 1 szalotka 3 gałązki tymianku 1 cytryna 3 szkl. ugotowanej fasoli cannellini 1/3 szkl. oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania: Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok po czym wymieszać z posiekanym tymiankiem, pieprzem, posiekaną szalotką oraz oliwą. Następnie dodać fasolę i całość dokładnie wymieszać. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aneta B