Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na wino

Wino miodowe z borówki

Składniki: 1 kg jagód 2 l wody 1 kg miodu 1 op. drożdży do wina czerwonego Sposób wykonania:Jagody rozgnieść po czym zalać je wodą wymieszaną z miodem.Następnie dodać rozczyn drożdżowy i odstawić na 15 dni wkładając rurkę fermentacyjną.Gdy fermentacja się zakończy przelać do butelek i odstawić dobrze zakręcone.

Domowe wino z żyta

Składniki na 10 litrów wina: – 2,5 kg żyta, – garść rodzynek, – 2,25 kg cukru – 6 -8 dag kwasu cytrynowego, – 4 g fosforanu amonowego. Wykonanie: Oczyszczone żyto opłukać szybko zimną wodą. Ziarno odcedzić i wsypać do butli o pojemności 15 l (wino z żyta burzliwie fermentuje). Zalać 2 litrami przegotowanej i ostudzonej…