Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na wędlinę

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Składniki: 1 kg białej kiełbasy ½ l jasnego piwa ½ l wody 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka karmelu sól pieprz Sposób wykonania: Piwo oraz wodę wymieszać ze sobą po czym zagotować. Następnie gorącym piwem zalać kiełbasę. Wrzucić do niej cebule pokrojoną w talarki i trzymać na…

Kiełbasa polska

Na kiełbasy bierze się mięso z przednich łopatek z karku, od schabu, skrawki z szynek i inne niepotrzebne kawałki, na trzy części chudego mięsa biorąc jedną część tłustej wieprzowiny. Mięso pokrajać w drobną kostkę i lekko posiekać, na 4 kilo mięsa wziąść 10 deka soli, 4 gramy saletry, 1 deko pieprzu, 1 deko ziela angielskiego, utłuczonego drobno, 2 deko majeranku przetartego, drobniutko posiekanego czosnku 2-3 ząbki i dwie szklanki tęgiego rosołu, wygotowanego z kości i obrzynków, i dwóch cebul. Zamiast rosołu można użyć takąż ilość wody letniej, a dłużej się konserwują. Wymięszać dobrze mięso z przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.