Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na rogaliki

Bakaliowe rogaliki

Składniki: Ciasto: 250 ml oliwy 250 ml wody 50 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Nadzienie: 25 dag orzechów włoskich 25 dag migdałów łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków oraz miód Sposób przyrządzenia: Orzeszki migdałki drobno posiekać( jak ktoś lubi większe kawałki, to można kroić na większe części) i wymieszać…

Rogaliki makowe

Składniki: 1 szklanka mleka 25 g drożdży 3 szklanki mąki 3 jaja 50 g masła 0,5 szklanki cukru cukier wanilinowy 3 łyżki oleju 250 g maku 0,5 szklanki cukru 1 jajo aromat migdałowy 100 g rodzynek i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)   Sposób wykonania: Mak zaparzyć dzień wcześniej. Wodę wylać, mak zmielić na maszynce…

Pyszne rogaliki

Składniki:

  • 250 ml oliwy
  • 250 ml wody
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 25 dag migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • miód


Sposób przyrządzenia:

Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok cytrynowy wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temp. 170°C piec 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.

Rogaliki z kremem

Składniki: 1/2 litra mleka 10 dag. drożdży 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 3/4 kostki margaryny szczypta soli 1,5 kg. mąki krem czekoladowy Sposób przyrządzenia: Z mleka, drożdży i 4 łyżek mąki i łyżki cukru rozrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Jajka utrzeć  z cukrem mikserem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn…