Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na dorsza

Smażony dorsz z ryżem

Składniki: 2 filety z dorsza filiżanka ryżu 1/2 brokułu  bułka tarta łyżeczka oregano łyżeczka oliwa oliwa do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Filety z dorsza pokroić na małe kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oliwie. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Brokuły ugotować w wodzie. Oliwę wymieszać z…

Dorsz duszony z bakaliami

Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca 3  kwaśne jabłka ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonych śliwek kalifornijskich 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 5 goździków sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć ,podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, odstawić na…

Rolada z dorsza z marchewką

Składniki: 1 kg filetów z dorsza 3 cebule 4 ząbki czosnku tarta bułka 4 jajka natka pietruszki 1 marchew sól pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsz zmaleć razem z czosnkiem oraz cebulą. Następnie marchewkę zetrzeć i dodać ja do masy rybnej. Wbić jeszcze jajka oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku…

Dorsz w kremie z porów

Składniki: 1 kg dorsza 1 duży por 300 ml słodkiej śmietany 30% sól pieprz olej Sposób wykonania: Pora pokroić w krążki które oprószyć solą i obsmażyć na rozgrzanej margarynie. Dusić na małym ogniu cały czas mieszając, wówczas wlać śmietanę, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu. W między czasie dorsza oprószyć solą oraz…

Dorsz z sosem z natki pietruszki

Składniki: 600 g filetów z dorsza 25 g masła 2 łyżki mąki 350 ml wywaru z ryby 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wywarem z gotowania ryby. Dokładnie wymieszać i gotować…