Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: prawidłowe

Dieta cud, nektar i ambrozja

O wpływie diety na miłość wiedzieli już starożytni, przyrządzając nektar i ambrozję – napój i strawę rozkoszy. Od Afrodyty, bogini miłości, pochodzą afrodyzjaki. Dziś naukowo uzasadniono, że pokarmy zawierają substancje, które aktywnie wpływają na stężenie hormonów w organizmie. Co miłości szkodzi? Tłuste potrawy, cukier, białe pieczywo, duże ilości mocnej kawy i herbaty, a poza tym:…

Kiełki – witaminowa bomba zdrowia

  Mija długa zima. Nasze organizmy odczuwają zmęczenie wiosenne spowodowane brakiem słońca, witamin, mikroelementów. W czasie zimowego przechowywania owoce i warzywa są mniej wartościowe, szczególnie zmniejsza się zawartość cukrów, witamin i innych składników. Preparaty farmakologiczne i „sztuczne witaminy” nie zastąpią naturalnego źródła tych życiodajnych substancji. Doskonałe pod tym względem i godne polecenia są świeże kiełki…

Szpinak – warzywo z charakterem

Nie wygląda ładnie, zdaniem dzieci jest niesmaczny, a jego przeciwnicy rozgłaszają, że wcale nie jest aż taki zdrowy Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Choćby po to, by rozbudzić własną wyobraźnię. Czy to Popeye rozsławił szpinak, czy może ów marynarz z kreskówki zawdzięcza swą popularność szpinakowi? Z pewnością mielibyście…

Olej z wątroby rekina za i przeciw.

Entuzjaści reklamują go jako panaceum na wszelkie choroby, m.in. nowotwory, sceptycy głoszą, iż jego zalety są przeceniane. Oddaliśmy głos specjalistom. TAK mgr farmacji Eleonora Spławska, reprezentantka firmy farmaceutycznej produkującej preparat z wątroby rekina grenlandzkiego Rekiny znane są ze swej długowieczności i niezwykłej odporności na wszelkie choroby. Zawdzięczają je trzem substancjom, które produkuje ich wątroba: alkoksyglicerolom,…

Jedzmy wątróbkę…..

Wątróbka to najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Choć przeciwnikom podrobów trudno w to uwierzyć, można z wątróbki przyrządzić naprawdę smaczne i wykwintne danie! Sporo w wątróbce także witaminy B9 (kwas foliowy). I właśnie takie trio (w połączeniu z żelazem oraz witaminą B12) ma decydujący wpływ na produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu…