Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy wegetariańskie

Stroganoff z grzybów i tofu **

Składniki: 500g grzybów ( kurki, prawdziwki, shii-take itp., można razem wymieszać ) 3 łyżki oleju z oliwek 3 młode cebulki ze szczypiorem 2 ząbki czosnku 2 łyżki wytrawnej sherry sól i pieprz 30 ml śmietany z soi 1 łyżka posiekanego, świeżego majeranku lub tymianku sól i pieprz posiekana natka pietruszki 200g tofu ( lub tempeh…

Avocado faszerowane**

Składniki: 2 avocado 125g feta 1 łyżka musztardy 1 łyżka śmietany 30g orzechów włoskich 30g orzechów pistacjowych pieprz, sól i papryka Sposób przyrządzenia: Avocado zamrozić lekko w zamrażalniku. Fetę wymieszać z musztardą i z posiekanymi orzechami. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Avocado przepołowić, usunąć pestki i wypełnić mieszanką. Udekorować odrobiną mieszanki wyciśniętej ze szprycy i…

Orzechowe burgery**

Składniki: 1 filiżanka płatków owsianych 2 fil. orzechów włoskich lub laskowych 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajo gałka muszkatołowa pieprz olej z oliwek Sposób przyrządzenia: Orzechy zmielić, cebulę drobno pokroić, wycisnąć lub pokroić czosnek i wymieszać razem z płatkami owsianymi i jajkiem. Jeśli wyjdzie za suche, dodać wody. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.…

Zapiekane shii-take**

Składniki: 8 grzybów shii-take 3 kieliszki słodkiego wina 3 małe cebule 1 oberżyna 1 banan garść startych orzechów 10 ziemniaków sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, posypać solą, pieprzem i przez 5 minut gotować w winie. Wyjąć z wina, osuszyć, pokroić (nie za drobno). Oberżynę, cebulę i banana pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.…