Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomarańcz

Pasternak i marchewka pieczone z syropem klonowym

Składniki: 30 dkg mini marchewek 30 dkg pokrojonego na 5 cm kawałki pasternaku 2 łyżki oliwy 3 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy ziarnistej sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka otartej z pomarańczy skórki Sposób przyrządzenia: Kawałki pasternaku pokroić wzdłuż na ćwiartki. Marchewkę i pasternak wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą i piec w piekarniku…

Sałatka z zielonej sałaty z kawałkami pomarańczy

Składniki: 3 główki zielonej sałaty 2 pomarańcze sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody pomarańczowej 2 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, obraną pomarańcze podzielić na cząstki. Następnie sok z pomarańczy wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, wodą pomarańczową, oliwą oraz sosem.…

Marynowane roladki z soli

Składniki: 4 filety z soli ½ cytryny ½ pomarańczy 2 łyżki rodzynek 3 cebule dymki 6 łyżek oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Filety ponacinać po czym oprószyć solą oraz pieprzem. Zawinąć je w roladki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie z cytrusów wycisnąć sok i zetrzeć skórkę, połączyć z rodzynkami oraz pieprzem i powstałą marynatą…

Likier angielski

Składniki: 4 pomarańcze 3 cytryny 1 laska wanilii kawałek kory cynamonu 3-4 goździki 1 l spirytusu 1 kg cukru Sposób wykonania:Sparzone pomarańcze i cytryny nakłuć widelcem i przełożyć do słoja.Zalać je spirytusem i wrzucić jeszcze goździki, cynamon oraz wanilię.Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 4-6 tygodnie.Po tym czasie cytryny wyjąć a pomarańcze przekroić na pół,…

Marokańska sałatka z melona (arbuza) i pomarańcza

Składniki: 6 pomarańczy 1 melon szczypta cynamonu kilka świeżych listków mięty 2 łyżki koniaku  Sposób przyrządzenia: Melon obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę o boku 2 cm. 4 pomarańcze obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem skroić biała błonę, pokroić w kostkę podobną do kostek z melona. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zmiksować z…