Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: po wiejsku

Wiejski kapuśniak na kiełbasie i boczku

Składniki: ½ kg kapusty kiszonej 20 dkg kiełbasy wędzonej 20 dkg wędzonego boczku 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 ziarenka pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy sól, olej Sposób przyrządzenia: Na patelni podsmażyć boczek z pokrojoną cebulką, dodać kiszoną kapustę i dusić około 20-25 minut. Marchewkę, pietruszkę,…

Zupa ziemniaczana wiejska

Składniki: 5 ziemniaków 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy 10 dkg białek kapusty 5 ząbków czosnku 1 łyżka nasion kopru 1 łyżka oliwy pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę lub plastry. Zalać litrem zimnej wody, dodać czosnek i ugotować. Odlać wywar a ziemniaki i czosnek dokładnie rozgnieść. Ponownie wlać odlany wywar,…

Zupa wiejska

Składniki: 1,5 l wywaru ze sztuki mięsa 40 dag ziemniaków 6-8 dag makaronu ( kolanka, gwiazdki) 150 ml śmietany natka pietruszki sól pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem i ugotować. W połowie gotowania włożyć makaron. Zupę połączyć ze śmietaną, chwilę pogotować, wymieszać z posiekaną pietruszką, doprawić do smaku.