Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pikle

Okra w pikantnej marynacie

Składniki: 30 dkg okry 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili nasiona kopru, kolendry, gorczycy do smaku 1 szklanka octu winnego jabłkowego sól morska Sposób przyrządzenia: Okrę umyć, osuszyć, przyciąć szypułki, ciasno ułożyć w litrowym słoju. Dodać papryczkę chili i pozostałe przyprawy. Do octu dodać szklankę wody, doprowadzić do wrzenia, gorącą marynatą zalać okrę w słoju,…

Sałatka- krem jajeczny

Składniki: 1 łyżka serka topionego ¼ szkl. majonezu 1 łyżka posiekanej cebuli 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanych piki sól pieprz Sposób wykonania: Serek rozetrzeć razem z majonezem i cebulą. Następnie jajka posiekać i dodać je do sosu razem z piklami. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać schłodzone.

Pikantne pikle z marchwi i papryki

Składniki: 8 ostrych kolorowych papryk o długich strąkach 50 dkg marchewki, obranej i pokrojonej wzdłuż wg uznania 1 cebula pokrojona wzdłużnie na ćwiartki lub ósemki 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka oregano 2 łyżki soli peklującej cukier, sól do smaku ¼ szklanki oliwy 6 szklanek octu rozcieńczonego do 3…

Pikle z warzyw

Składniki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior, kiszony ogórek, szparagi, małe cebulki, czosnek Zalewa: 1 ½ szklanka wody 1 ½ szklanki octu 3 łyżki soli świerzy koperek liście winogronowe papryka mielona Sposób przyrządzenia: Słoiki wysterylizować poprzez gotowanie przez 15 minut. Warzywa oczyścić, rozdrobnić wg upodobań. Skład  i ilość poszczególnych warzyw pozostawiam indywidualnym gustom. Wodę przegotować z z…