Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pikantna

Gęsta zupa z mieloną wołowiną, fasolą i kukurydzą

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu mięsnego
  • 1 łyżka oleju
  • 50 dkg mielonej wołowiny
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 oczyszczona, pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 duży, pokrojony w kostkę pomidor
  • 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowanej
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowanej
  • tarty żółty ser

Suszona wołowina pikantna

Składniki: 1,5 kg steków wołowych Marynata: ½ łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czosnku w proszku 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli 1 łyżeczka glutaminianu sodu ¼ szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki sosu sojowego sos Tabasco do smaku Sposób przyrządzenia: Steki mocno schłodzić co ułatwi nam pokrojenie go w paski o grubości około 3…

Chutney z rzodkiewki i pomidorów

Składniki: ½ kg rzodkiewki ½ kg dojrzałych pomidorów 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku 1/3 szklanki wypłukanych rodzynek ¾ szklanki cukru 1,5 szklanki octu winnego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 posiekana papryczka chili bez pestek sól Sposób przyrządzenia: Pomidory i rzodkiewkę dokładnie umyć, oczyścić. Pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewkę utrzeć na…

Adżika Gruzińska zielona

Składniki: 1 kg suchych czerwonych papryczek chili 5 dkg nasion kolendry 10 dkg khmeli sunęli szczypta mielonego cynamonu 20 dkg orzechów włoskich 30 dkg soli morskiej 30 dkg czosnku Sposób przyrządzenia: Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa,…