Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pigwa

Dżem z aronii i pigwy

Składniki: 1 kg owoców aronii 50 dkg owoców pigwy 1,5 kg cukru 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obsączyć. Aronię przełożyć do naczynia o grubych ściankach, zalać wodą, gotować pod przykryciem aż owoce się rozgotują. Pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Do gotującej się aronii dodać pigwę i cukier. Podgrzewać mieszając aż dżem…

Mięso jagnięce duszone z pigwą

Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego 4 pigwy 4 cebule papryka zielona – opcjonalnie sól, pieprz olej Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę i paprykę obrać, pokroić. Owoce pigwy pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, paprykę i cebulę, przyprawić. Smażyć na średnim ogniu…

Cielęcina duszona z owocami pigwy

Składniki: 50 dkg pieczeni cielęcej 3 pigwy 4 cebule ½ kostki masła ¾ szklanki soku pomidorowego sól, pieprz, papryka, cukier Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić mieszając. Umyte i osuszone mięso, podzielić na porcje, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać połowę pozostałego masła,…

Dżem z pigwy Kamila

Składniki: • 1 kg pigwy • 1 1/5 kg cukru • 2 g kwasku cytrynowego • 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Obrane owoce, pozbawione gniazd nasiennych pokroić w drobne cząstki, które zalać wodą i gotować około 30 minut. Po tym czasie rozgnieść je i wymieszać z cukrem i smażyć na małym ogniu. Pod koniec…

Nalewka z pigwy

Składniki: • pigwa owoce 1 kg • cukier 1 kg • wódka 1 litr Sposób przyrządzenia: Pigwę wyszorować, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do dużego słoja. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 tygodnie – co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy i dolewamy wódki. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa