Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owocowy

Pieczone gruszki z serkiem waniliowym

Składniki: 4 gruszki chińskie 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki miękkiego masła serek waniliowy Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. Każdą połówkę posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Połówki złożyć i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury…

Gruszki chińskie pieczone z marmoladą pomarańczową

Składniki: 2 dojrzałe gruszki chińskie 4 łyżki masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru szczypta mielonego cynamonu 4 łyżeczki marmolady pomarańczowej Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż na połowę, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. Łyżeczka usunąć część miąższu tak aby powstałe wgłębienie pomieściło 1 łyżeczkę marmolady. Gruszki posmarować obficie…

Gruszki chińskie w pomarańczowym syropie

Składniki: 4 dojrzałe gruszki chińskie ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła szczypta mielonego cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ szklanki soku z pomarańczy Sposób wykonania: Gruszki dokładnie umyć, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowę, usunąć rdzeń i gniazdo nasienne. Pozostałe składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając aż…

Mandarynki w czekoladzie Patryka

Składniki: 5 mandarynek bez pestek ½ szklanki utartej czekolady mlecznej 1 łyżeczka oleju kokosowego sezam – opcjonalnie Sposób wykonania: Mandarynki obrać, podzielić na segmenty dokładnie usuwając włókna. W rondlu wymieszać czekolada z olejem kokosowym i podgrzewać na łaźni wodnej aż czekolada się rozpuści, a masa nie będzie zawierała grudek. Segmenty mandarynki zanurzać do połowy w…

Pieczone śliwki z cynamonem i skórką z cytryny

Składniki: 10 dużych dojrzałych węgierek 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka otartej z cytryny skórki Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. Tak przygotowane śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekrojem do góry, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i tartą skórką cytrynową. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku…