Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: okoń

Okonie w cieście z kurkumą

Składniki: 1 kg małych okonków ½ szkl oleju 6 łyżek mąki 150 ml wody ½ cytryny łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób wykonania: Sprawione ryby natrzeć solą oraz pieprzem. Następnie mąkę wymieszać z kurkumą po czym dodawać wodę tak aby powstało gęste ciasto. W ciście zanurzać kawałki ryby, które smażyć na rozgrzanym…

Okoń

Okoń to występująca w Polsce słodkowodna ryba drapieżna z rodziny okoniowatych. Dorasta do długości 60 cm i wagi 4 kg. Jednak takie egzemplarze są rzadkością. Przeciętny wymiar poławianych to 20 do 30 cm. Okoń jest najładniejszą z polskich ryb, pięknie wybarwioną i ustrojoną w poprzeczne kolorowe pasy. Mięso okonia jest białe i zwarte podobne w…

Okoń z bazylią

Składniki: 80 dag filetów okonia 3 łyżki mąki 2 łyżki posiekanej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziołowej przyprawy sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego okonia oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Następnie obtoczyć ją  w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron na złoto. Pod koniec smażenia posypać…

Filety z okonia duszone w czerwonym winie z selerem

Składniki: 1 kg filetów z okonia ½ średniej bulwy selera 1 cebula 1/3 szklanki czerwonego wina 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego curry sól do smaku Sposób przyrządzenia: filety umyć, osuszyć. Selera obrać, zetrzeć na średniej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryby, na niej warstwę wymieszanych warzyw…