Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: odchudzanie

Wielka księga diet – 1

Dieta (z języka greckiego: "styl życia") to inaczej sposób odżywiania. Często używane w stosunku do diet odchudzających. Obecnie zalecaną przez ministerstwo zdrowia jest dieta śródziemnomorska zbudowana w kształcie piramidy, składającej się z produktów zbożowych, warzyw, owoców, ograniczonej ilości produktów zwierzęcych (mięsa, jaj), i minimalnej tłuszczy i słodyczy. Jest to dieta wysokowęglowodanowa. Dieta jest oparta na…

Dieta odchudzająca – porady praktyczne

Dieta odchudzająca jest dietą, w której zależy nam na dostarczeniu jak największej ilości składników odżywczych przy jednoczesnym zmniejszeniu podaży energii. W pierwszej kolejności wymaga to ograniczenia spożycia tłuszczu. Z 1 g tłuszczu otrzymujemy 9 kcal, a z 1 g białka i węglowodanów po 4 kcal. By zredukować podaż tłuszczu w diecie należy spożywać produkty wyłącznie chude, a ilość tłuszczu dodanego do diety (do różnych potraw, do smarowania pieczywa) ograniczamy do minimun. Nie można wyeliminować tłuszczu w całości z diety, ponieważ jest on źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E) i jest niezbędny do ich wchłaniania. Tłuszcz roślinny to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT. Przypisuje się im istotną rolę w zapobieganiu chorób układu krążenia. Muszą być one, podobnie jak witaminy, dostarczone do organizmu wraz z dietą. Tłuszcz zwierzęcy bogaty jest natomiast w kwasy tłuszczowe nasycone, które mają właściwości zwiększania stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Cholesterol występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego we frakcji tłuszczowej, z tego względu z diety wykluczamy tłuste produkty zwierzęce.
Dieta odchudzająca charakteryzuje się także obniżoną zawartością cukrów prostych. Produkty bogate w cukry proste (cukier, miód, owoce, przetwory owocowe, soki owocowe, słodycze) stanowią bardzo dobre źródło energii, co nie sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Wskazane jest natomiast, by w diecie odchudzającej występowały duże ilości błonnika pokarmowego (włókna roślinnego). Błonnik nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego. Ma on właściwości wiązania m.in. składników energetycznych, przez co są one wolniej i w mniejszym stopniu wchłaniane z przewodu pokarmowego do krwi. Błonnik, wiążąc wodę w przewodzie pokarmowym, pęcznieje, co daje uczucie wypełnienia żołądka. Składnika tego w diecie dostarczać będą: pieczywo ciemne, grube kasze, płatki zbożowe, warzywa i owoce.

Zioła, a kilogramy czyli chudnijmy zdrowo

Fiołek trójbarwny Już dawno uważano, że napary z fiołka trójbarwnego "oczyszczają krew", zapewniając piękną cerę i likwidując pojawiające się w młodzieńczym wieku wypryski. Zioło to działa odtruwająco na organizm i lekko moczopędnie, poprawia przemianę materii. Przyrządzanie: 2 łyżki ziela zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Odcedź. Pij 2 razy dziennie…