Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: oberżyna

Kawior z oberżyny**

Składniki: 2-3 oberżyny 4 łyżki oleju z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 10 oliwek bez pestek sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Nagrzać piekarnik do 180°C i umieścić oberżyny na 30 minut. Obracać podczas pieczenia. Gdy skórka się pomarszczy i zmieni kolor na jasnobrązowy, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Wycisnąć…

Zapiekane shii-take**

Składniki: 8 grzybów shii-take 3 kieliszki słodkiego wina 3 małe cebule 1 oberżyna 1 banan garść startych orzechów 10 ziemniaków sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, posypać solą, pieprzem i przez 5 minut gotować w winie. Wyjąć z wina, osuszyć, pokroić (nie za drobno). Oberżynę, cebulę i banana pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.…

Jarzyny w cieście tempura

Ciasto tempura jest poręczne i łatwe do zrobienia. Można użyć do różnych jarzyn odpowiednio cienko pokrojonych, aby się usmażyły w czasie gdy ciasto jest gotowe. Można je jeść same lub jako przekąskę posypane morską solą, z ćwiartkami cytryny lub limonki i z jakimś dipem albo do głównego dania jako dodatek, do prostych potraw z mięsa,…