Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: o nalewkach

Nalewki i likiery garść informacji

 

Francuzi mają swoje szampany i bordeaux, Szkoci whisky, a Polacy nalewki o staropolskim rodowodzie. Niegdyś nalewki gościły w każdym domu, na Kresach przygotowywano je na przeróżne dolegliwości. Smakowano je więc słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Dzisiaj wraca moda na nalewki, a do tego można je robić cały rok. Teraz na przykład jest czas na gruszkówkę, tarninówkę, nalewkę z żurawiny czy z orzechów laskowych. Wszystkie są smaczne i zdrowe. Jeśli ktoś zdecyduje się na zrobienie nalewki, musi… uzbroić się w cierpliwość. Ich znawcy twierdzą, że leżakowanie nalewek jest jedną z większych tajemnic. W praktyce sprawa wygląda tak, że nalewki muszą spokojnie postać co najmniej dwa, trzy miesiące, a bywa, że pół roku czy nawet rok. Najlepsze za kilka lat.