Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: naturalny

Bakłażan

Informacje o bakłażanie

Informacje o bakłażanieBakłażany pochodzą z Indii, gdzie rosną w stanie dzikim. Inne odmiany o niewielkich owocach pochodzą najprawdopodobniej z Chin i do dziś uprawiane są na całym Dalekim Wschodzie. Najstarsza znana wzmianka o bakłażanie została zapisana na papirusie w 1552 roku p.n.e. Około V wieku n.e. bakłażany hodowali Chińczycy i Arabowie. Po podbiciu Hiszpanii, Arabowie przenieśli uprawę bakłażanów na tamtejsze tereny. W średniowieczu hodowano je już we Włoszech i na południu Francji. W Polsce bakłażany znano od XV, ale zaczęto je jadać dopiero na początku XIX wieku. Wcześniej, podobnie jak pomidory, warzywo to uważano za roślinę ozdobną. Jest jednoroczną rośliną dorastająca do 0,5 – 1,5 m wysokości o fioletowych lub niebieskich kwiatach. 
 
 
Owocem jest jagoda o maczugowatym lub jajowatym kształcie posiadająca 10 – 15 cm długości. Skórka owocu jest gładka i ma kolor fioletowy, przy szypułce owocu występuje rozetka liści. W białawym miąższu znajdują się małe jasne jadalne pestki. Starsze odmiany bakłażanów posiadały owoce o wielkości kurzego jaja i o jasnej skórce. Dziś takie odmiany są spotykane rzadko.
Owoce oberżyny spożywa się gotowane, smażone, nadziewane, można je również dodawać do potraw typu curry. Po obraniu bakłażana dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać – pozbawia się go wtedy ewentualnego gorzkiego smaku. 
 
 
Bakłażan zawiera sporo błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Znajdziemy w nim też trochę witaminy A, B2 i sporo C. Nie powinny jeść go kobiety w ciąży, dzieci oraz ludzie uskarżający się na reumatyzm, podagrę, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia.
Są ciężkostrawne i niewskazane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. Niektóre, współczesne badania potwierdzają zawartość w bakłażanach substancji ograniczających miażdżycowe i nowotworowe zagrożenie spowodowane stosowaniem zbyt tłustej, mięsnej diety.

Sałatka truskawkowo pomarańczowa

Składniki: 50 dkg truskawek 1 cytryna ( alternatywnie) 1 pomarańcza 2 łyżki cukru 1 łyżka octu malinowego pokrojone w paseczki listki mięty Sposób przyrządzenia: Truskawki wypłukać, pokroić na ćwiartki. Cytrynę i potańczę obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem zsiąść białą błonę, pokroić na plastry, każdy plaster na osiem części tak aby miały one formę klinów.…

Sałatka Casanowa (afrodyzjak)

Składniki: 20 dkg ugotowanej ciecierzycy 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru 2 średnie cebulę pokrojone w piórka 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów 4 goździki 4 ziarna kardamonu 1 łyżeczka przyprawy Garam masala 1 łyżeczka posiekanej naci kolendry 1 łyżeczka posiekanej mięty 1 papryczka chili drobno posiekana 2 łyżki oliwy sól Sposób…

Sałatka miłosna (afrodyzjak)

Składniki: 2 duże dojrzałe gruszki 2 duże dojrzałe awokado 1 łyżka soku cytrynowego 2 łyżki oliwy z oliwek 5 dkg rukwi wodnej Sposób przyrządzenia: Obrać gruszkę ze skóry, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na plastry. Awokado bardzo ostrym nożem obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestkę, pokroić podobnie jak…