Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewki

Nalewka z owoców Kumkwat i tymianku

Składniki: 10 pokrojonych wzdłuż na ćwiartki owoców Kumkwat ½ szklanki cukru 2 szklanki czystej wódki 2 całe gałązki tymianku Sposób wykonania: Do butelki o pojemności 0,75 litra włożyć ćwiartki owoców bez pestek, dodać cukier, wódkę i gałązki tymianku. Szczelnie zamknąć i odstawić na minimum miesiąc w ciemne miejsce.

Nalewka miętowa Iwony

Składniki: 40 liście  świeżej mięty ½ kg cukru sok z ½ cytryny szklanka wody 3/4 litra wódki Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, do gorącego syropu wrzucić gałązki  mięty i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić i dodać wódkę. Rozlać  do butelek i odstawić  w suche i chłodne miejsce…

Nalewka z pigwy  Iwony

Składniki: 3 kg owoców pigwy 1 litr wódki 1 kg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć, przeciąć na ćwiartki,  usunąć gniazda nasienne i drobniutko posiekać, zasypać cukrem i odstawić aż, puszczą sok, przecedzić, przefiltrować i dodać wódkę, odstawić na 2-3 miesiące . Nalewka  posiada wspaniały aromat i smak.

Nalewka rumowa z daktylami Iwony

Składniki: 4 łyżki czerwonej herbaty 15 dkg suszonych bez pestek daktyli 1 litr wódki szklanka wody szklanka rumu Sposób przyrządzenia: Czerwoną herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Przecedzić  przez sito. Daktyle pokroić  w plasterki , dodać, rum, wódkę i herbatę, odstawić w suche i chłodne miejsce na około 1…