Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na naszym stole

Stek z łososia norweskiego w papilocie

Składniki: (10 porcji) dzwonek z łososia norweskiego – 1,8 kg Marynata: czosnek – 0,05 kg olej – 0,10 l wino białe wytrawne – 0,15 l jarzynka cytryna pergamin Sposób przyrządzenia: Łososia pokrojonego w dzwonka marynujemy z czosnkiem, olejem, jarzynką i białym winem. Pozostawiamy na mniej więcej 3 godziny. Zawijamy w pergamin wysmarowany olejem i pieczemy…

Mintaj dla dwojga

Filety z mintaja opłukać, pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pokrojoną w kostkę cebulę dusić przez chwilę na maśle, dodać paprykę mieloną, dodać obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, a następnie dodać kawałki ryby. Wszystko razem dusić przez 5 min. stale mieszając. Następnie zalać wodą, dodać wino białe półsłodkie, przyprawę…

Ryba po kantońsku

Składniki: 30 dag ryby (okoń, pstrąg, sandacz lub inna o zwartych mięśniach) 20 dag pokrojonych warzyw kawałek imbiru oliwa sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, sprawić i osuszyć, Rybę pokrajać w paseczki, podobnie jak warzywa i imbir. Rozgarzać oliwę, smażyć w niej partiami warzywa i rybę. Wyjąć na żaroodporny półmisek, posypać solą i pieprzem,…

Sałatka fortel!

Składniki: czerwona papryka 3-4 pomidory oliwki ser feta makaron muszelki Sos: koncentrat pomidorowy 5-lyzek oleju zioła prowansalskie pieprz Sposób przygotowania: Paprykę kroimy w kostkę dodajemy do miski, z pomidorów zdejmujemy skórkę kroimy w kostkę dorzucamy. Ugotowany makaron dodajemy, do tego dorzucamy oliwki przekrajane w pół, oraz w kostkę pokrojony ser feta. W miedzy czasie przygotowujemy…