Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na miękko

Jajka zapiekane na półmisku

Składniki: 10 jajek 6 dkg masła sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Przygotować żaroodporny natłuszczony półmisek. Jajka umyć, wybijać na półmisek jedno obok drugiego, osolić i oprószyć pieprzem. Włożyć do gorącego piekarnika na kilka minut. Gdy żółtka się zetną wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki i podawać…

Kolorowa jajecznica

Składniki: 8 jajek 2 pory/ białe części/ 2 średnie cebule szklanka posiekanej natki pietruszki i szczypiorku 3 łyżki masła ½ szklanki mleka 2 czerwone papryki 2 żółte papryki ½ szklanki startego żółtego sera sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Papryki umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pory oczyścić…

Jajecznica z zielonym groszkiem

Składniki: 8 jajek 1 szklanka śmietany kremówki 1 ½ szklanki zielonego groszku / konserwowy/ 5 kromek tostowego chleba 30 dkg wędzonej ryby/ makreli/ 1 szklanka posiekanej zieleniny/ natka  pietruszki, szczypiorek, rzeżucha/ 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Jajka umyć, wbić do miseczki i ubić ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.…