Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mózg cielęcy

Kotlety z mózgu cielęcego

Składniki: • 0,5 kg mózgu cielęcego • łyżka octu • sól • 2 jaja • 2 dag tartej bułki • 5 dag masła Sposób przyrządzenia: Kotleciki z móżdżku cielęcego służą do okładania różnych jarzyn. Mózg moczyć godzinę, wyłożyć na surowo, bo łatwiej żyłki zdjąć, nalać wodą osoloną, do której wlać trzeba łyżkę octu. Zagotować dobrze…

Sos mózgowy

Pół mózgu wołowego lub cały cielęcy, obgotować w słonej wodzie z cebulą, korzeniami i sokiem z cytryny. Gdy przestygnie, wyjąć z wody i pokrajać w kostkę zrobić białą zasmażkę z łyżki masła i mąki, rozprowadzić rosołem, zalać kwaterką kwaśnej śmietany, posolić, wcisnąć soku z cytryny do smaku, dać trochę skórki cytrynowej otartej na tarce i…