Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z dzika

Mięso z dzika – w kilku slowach

 Chyba nie ma takiego myśliwego, który nie byłby dumny, że udato mu się upolować to zwierzę należące do najniebezpieczniejszych okazów dzikiej fauny. Dzik to sprytny i bojowy przeciwnik, który zazwyczaj potrafi się dobrze bronić. Nie na darmo więc gorąco upragnionym trofeum myśliwskim są duże zakrzywione kły dzika (dolne – szable, długości około 21 cm, i…

Comber dzikiego królika z sosem jabłkowym

2 combry dzikiego królika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, w brytfannie obsmażyć ze wszystkich stron na 4 łyżkach oleju słonecznikowego brytfannę wsunąć na środkowy poziom piekarnika do pieczenia, wygotowany sos z pieczenia uzupełniać dolewanym co jakiś czas wywarem z cielęciny (100 ml). Temperatura pieczenia: w piekarniku tradycyjnym (uprzednio nagrzanym) około 200°C w piekarniku z…

Gulasz wykwintny

Składniki:

  • 1 kg mięsa z dzika lub sarny, 
  • 10 dag boczku wędzonego, 
  • 25 dag pieczarek, 
  • 3 łyżki sklarowanego masła, 
  • 4 średnie cebule, 
  • po 1 czubatej łyżce koncentratu pomidorowego i mąki, 
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 2 goździki, 
  • 4 ziarnka jałowca, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej, 
  • natka do przybrania.

Żeberka z dzika duszone

Składniki: ok. 1 kg żeberek z dzika, 10 dag smalcu, 1 średnia cebula, łyżka stołowa mąki, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz mielony. Bejca: pół szklanki octu 10%, dwie i pół szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 5 ziaren jałowca, 2 średnie cebule. Sposób przyrządzenia:…