Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: melisa

Ocet ziołowy Nataszy

Składniki: po kilka gałązek estragonu, bazylii, melisy, rozmarynu, kwiatu lawendy kilka ususzonych skórek z cytryny i pomarańczy kawałek kory cynamonu 1 ząbek czosnku 10 ziarenek pieprzu szczypta gałki muszkatołowej ocet 6 % Sposób wykonania: Wszystkie gałązki ziół przełożyć do słoika. Następnie włożyć jeszcze kawałek cynamonu, ząbek czosnku, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zalać octem, aby…

Faszerowane cytryny serkiem mascarpone

Składniki: 4 cytryny 4 listki melisy 4 łyżki serka mascarpone 1 biała czekolada 1 kieliszek miodu pitnego kilka malin Sposób wykonania: Z cytryn odciąć czubki, po czym wydrążyć z nich miąższ. Następnie w rondelku podgrzać miód po czym dodać do niego czekoladę połamaną na kawałki. Całość podgrzewać mieszając aż powstanie jednolita masa i czekolada się…

Koktajl Cios

Składniki: ½ banana sok z ćwiartki soku z cytryny 20 ml syropu cukrowego kostki lodu woda mineralna 1 plasterek cytryny melisa 1 wisienka koktajlowa Sposób wykonania; Obranego banana rozetrzeć z sokiem z cytryn. Dodać syrop cukrowy i dokładnie wymieszać. Wrzucić kostki lodu i uzupełnić woda mineralną. Udekorować plasterkiem cytryny, melisą i wisienką koktajlową.

Sałatka z kapusty i rzodkiewek z melisą

Składniki: ½  główki małej białej kapusty pęczek czerwonych rzodkiewek cebula 2 łyżki posiekanych listków melisy łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka cukru pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, rzodkiewki pokroić na plasterki, cebulę w krążki a melisę i natkę pietruszki posiekać. Następnie olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą,…