Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynata do ryb

Marynata z tropików

Składniki: 2/3 szkl. soku ananasowego 1/3 szkl. oleju roślinnego 2 rozgniecione ząbki czosnku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1/4 łyżeczki startego imbiru 1/8 łyżeczki starej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/8 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Wszystkie podanie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać. Jeśli podajemy tego dnia kurczaka można…

Marynata ziołowa

Składniki: ½ szkl. soku z cytryny ½ łyżeczki płatków suszonej papryki 1 łyżeczka aromatyzowanej soli 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 3 rozgniecione ząbki czosnku ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki ¼ szkl. posiekanej bazylii 1/3 szkl. oliwy z oliwek Sposób wykonania: Wszystkie podanie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać.

Marynata z nutą sherry

Składniki: ½ szkl. oliwy z oliwek ¾ szkl. octu sherry 2 łyżki ostrej papryki 1 łyżka pieprzu 4 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2 liście pokruszone laurowe 1 łyżeczka soli koszernej Sposób wykonania: Wszystkie podanie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać.

Marynowane śledzie Jagody

Składniki: 5-6 filetów śledziowych 5 cebul 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. octu winnego 5 cebul 20 dag cukru 5 ziarenek pieprzu 4 ziarenka jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 2 listki laurowe szczypta mielonego imbiru Sposób wykonania: Ziarna stłuc po czym zalać przypraw winem oraz octem i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać…

Dynia marynowana w przecierze żurawinowym

Składniki: • 1 kg miąższu z dyni • ½ kg żurawin • cukier Sposób wykonania: Miąższ z dyni pokroić w kostkę po czym przelać ją wrzącą wodą i przełożyć do słoików. Następnie żurawiny rozgotować w małej ilości wody, wówczas przetrzeć je przez sito i doprawić do smaku cukrem. Zalać żurawiną dynię, zamknąć szczelnie słoiki i…