Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: margaryna

Murzynek Klaudii

Mała porcja 1 margaryna, 3 łyżki kakao, półtora szklanki cukru – zagotować 5 minut, dodać 3 łyżki wody 1 cukier waniliowy Po zagotowaniu odlać trochę tych składników jako polewę do ciasta (lub zrobić własną)do kubka i po upieczeniu ciasta podgrzać ponownie, a następnie polać nią ciasto. Po ostygnięciu dodać: 3 żółtka (z białek ubić śmietanę)…

Mazurki mojej Babci

Przepis na Mazurki mojej Babci. Składniki: 250 g maki tortowej (nie puszystej) 200 g margaryny (masło roślinne – Np. Kasia) 10 g drożdży 2 żółtka 50 g cukru pudru z wanilią otarta skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Mąkę rozetrzeć z drożdżami na sucho, dodać cukier i tłuszcz (zimny – z lodówki), wszystko dokładnie przesiekach nożem…

Jedzmy zdrowo – masło czy margaryna

Od momentu gdy Mege-Mouries we Francji w 1869 roku opatentował i wprowadził na rynek tłuszczowy produkt spożywczy pod nazwą margaryna (otrzymywany wówczas płynnej frakcji łoju wołowego i mleka), który w założeniu miał zastąpić masło, rozpoczął się okres naturalnej nieufności i rywalizacji producentów tych podobnych produktów tłuszczowych. Rywalizacji o konsumentów pragnących z reguły smarować nimi pieczywo lub przygotować potrawy oraz ciasta. Zmieniały się poglądy nauki na temat roli i znaczenia tłuszczów, bardziej estetycznie opakowane. Nieufność producentów i związanych z nimi środowisk naukowych i opiniotwórczych pozostała.