Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marcepan

Zapiekane jabłka Justyny

Pięknie pachnące zapiekane jabłka Justyny. Idealny deser na mroźne dni. Do jego wykonania będziesz potrzebować: jabłek, rodzynek, migdałów i masy marcepanowej. 
 

Składniki:

  • 2 jabłka 
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka płatków migdałowych 
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masy marcepanowej
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki masła
 

Francuskie rożki z marcepanem i daktylami

Składniki: 8 dag. suszonych daktyli 8 dag. masy marcepanowej 4 jabłka 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 15 dag. mąki opakowanie ciasta francuskiego białko Sposób przyrządzenia: Ciasto rozmrozić i pokroić na 10 równych kwadratów. Daktyle i masę marcepanową drobno pokroić. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Dusić 5 minut z cukrem i…

Marcepan

Składniki: Masa serowa: • 15 dag kasi • 80 dag twarogu tłustego • 6 jajek • 1,5 szk cukru • 1 łyżka mąki ziemiaczanej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: • 4 jaja • 25 dag maku • 4 łyżki mąki • 35 dag cukru • 6,5 dag kasi • 1,5 łyżeczki proszku…