Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: łosoś norweski

Roladki z łososia norweskiego

Znakomita przekąska z łososia norweskiego. Czyli pomysł na łososiowe roladki. Aby je wykonać będziesz potrzebować: wędzonego łososia, sera ricotta, koniaku, parmezanu i cebuli. 
 

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia norweskiego w plastrach 
  • 100 g sera ricotta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka parmezanu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki bazylii 
  • 50 ml koniaku
  • szczypiorek 
  • sól
  • pieprz

Łosoś norweski w ziołowej marynacie.

Skład: filety z łososia posiekany koperek i pietruszka 10 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 1 łyżka octu winnego oliwa z oliwek odrobina cukru Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę. Drobno posiekany koperek i natkę pietryszki połączyć z oliwa z oliwek octem winnym, grubo zmielonymi przyprawami ziołowymi, solą i cukrem. Bardzo dokładnie wymieszać. Umyty…

Łosoś w śmietanie z kluseczkami

Skład: 1 kg łososia 1 cytryna 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 cebule 250 ml wywary z warzyw 1/2 łyżeczki maggi 1 łyżka masła 1łyżeczka mąki 250 ml kwaśnej śmietany sól pieprz Sposób przyrządzenia: Łososia oczyścić, zdjąć skórkę łuską, opłukać i osuszyć. Pokroić na plastry, lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem cytrynowym i odstawić…

Łosoś norweski w kolorowym pieprzu

Skład: filet z łososia norweskiego grubo mielony pieprz kolorowy masło 1 szklanka śmietany cytryna koperek zielony Sposób wykonania: Umyte filety z łososia należy dokładnie osuszyć następnie otoczyć w grubo zmielonym kolorowym pieprzu. Tak panierowane filety odstawiamy obciążone np. deską do krajania na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim filety przez…